10 gode steder at spotte wildlife i Alaska

Grizzlybjørne, Denali, Alaska, USA

Alaska er en kæmpe stat og der er rigtig mange steder, hvor der er virkelig gode muligheder for at spotte wildlife i de fantastiske naturområder – mest kendt er nok Kodiak Island eller Katmai National Park. Desværre betyder de enorme afstande og svært tilgængelige områder, at det kan være en meget bekostelig affære at komme rundt, da det ofte kræver leje af vandflyver eller båd. Da vi besøgte Alaska i sommeren 2016 nøjedes vi med at leje en bil, og alligevel så vi på vores 2,5 uge meget mere wildlife, end vi nogensinde havde drømt om hjemmefra – også endda uden at blive ruineret.

I dette indlæg deler vi vores 10 favoritsteder at spotte wildlife – steder, hvor du kan komme til i bil.

1. Denali National Park

Det er helt klart i denne nationalpark vi har haft vores vildeste wildlife-oplevelser, som vi også har skrevet lidt om i et andet indlæg. I Denali National Park er det ikke tilladt selv at køre rundt i hele nationalparken (dejligt de beskytter området!), men man kan hoppe på en park-shuttlebus og de første ca. 20 km ind i parken må man godt køre i egen bil. Det var på denne strækning vi en aften så hele 7 grizzlybjørne, hvoraf de 5 trådte ud lige foran vores bil. Det var så vildt, at vi næsten ikke kunne tro vores egne øjne (godt vi sad i bilen!).
Parken er flere hundrede kilometer i diameter og hvis man vil dybere ind i det vilde landskab skal man som sagt booke en shuttletur ved parkens hovedkvarter. Alt efter årstiden kan man køre 4-6 timer ind i parken og tilbage igen, og hvis nogen ser noget wildlife stopper chaufføren, så alle i bussen får mulighed for at se dyrene.
På vores shuttle-tur så vi to bjørne på lang afstand, en ræv og andre mindre dyr og det var virkelig en god oplevelse, men vi anbefaler specielt at køre de 20 km man kan køre på egen hånd. Man kan jo køre der så mange gange man vil – vi kørte nok denne strækning 5 eller 6 gange (haha!), og hver gang spottede vi masser af elge og den ene aften de 7 bjørne!

2. Kincaid Park

Kincaid Park i Anchorage er især populær blandt motionister og andre sportsfolk. Den ligger ud til lufthavnen og her lever MANGE elge – vi så mindst 50 på vores forskellige ture derud, bl.a. de to søde kalve på billedet ovenfor. I parken lever der også bjørne og andre vilde dyr, så vi vil anbefale at have bjørneklokker eller bjørnespray med, når man bevæger sig rundt i skovene.

3. Fairbanks

Hvis du rejser til den nordlige guldgraver-by Fairbanks anbefaler vi klart at køre en aftentur på enten Chena Hot Springs Rd eller Farmers loop Rd. Det var her vi, af de lokale, blev anbefalet at køre for at få den bedste chance for at spotte wildlife i området. Selvom det ikke var her, vi havde de største wildlife-oplevelser, synes vi stadig det er værd at køre disse ruter, hvis man er i området.

4. Seward Highway

Fra Anchorage kan man køre sydpå ad hovedvejen, Seward Highway, langs fjorden Turnagain Arm (billedet ovenfor) mod halvøen Kenai Peninsula, hvor det er muligt at spotte hvaler, ørne og meget andet wildlife. Vi synes det var en vidunderlig køretur, hvor vandfaldene snor sig ned fra bjergene langs vejen og fjordens vidunderlige udsigtspunkter viser sig jo længere sydpå man kører. Undervejs kom vi også forbi gamle guldminer, der stadig fungerer den dag i dag, og hvor man kan prøve at grave efter guld (særligt sjovt for familier med børn, men vi synes nu også det var en ret sjov oplevelse, haha!).

5. Hovedvejen til Homer

 Efter den flotte køretur langs Turnagain Arm ankommer man til Kenai Peninsula. På et tidspunkt deler vejen sig i to – man kan enten tage vejen til Seward (se punkt 6) eller vejen til Homer. Vi kørte først til Homer – og dagen efter til Seward. På denne strækning til Homer spottede vi rigtig mange kongeørne og en hel del elge, så det kan virkelig anbefales at holde øjnene åbne, mens man kører her.

6. Seward

Hvis man vælger den anden vej i krydset på Kenai Peninsula, kommer man til Seward. Udover at man lige udenfor Seward nemt kan vandre op til gletsjeren Exit Glacier, der virkelig er fascinerende, byder området omkring Seward på mange forskellige slags havdyr. Vi camperede helt ned til Seward fjord og så både hvaler, havoddere og sæler boltre sig i det kolde vand.

7. Far North Bicentennial Park

Et andet godt sted at få øje på de mange vilde dyr, er ved at køre en tur i parken Far North Bicentennial Park i udkanten af Anchorage. Her spottede vi en del elge, men desværre ingen bjørne, som der ellers også skulle være mange af i denne park.

8. Eagle River

Kører man lidt uden for Anchorage ad Glenn Highway, kommer man forbi Eagle River. På vores vej nordpå stoppede vi her og gik en tur i det enorme skovområde, der ifølge de lokale skulle være et godt sted at spotte bjørne, elge og oddere. Vi så desværre ikke selv noget, men der hang mange advarsler med, at bjørne var spottet i området, så de må have været der et sted.

9. Richardson Highway

På vores vej fra Anchorage til Fairbanks kørte vi af hovedvejen Richardson Highway. Vi synes det var en helt ubeskrivelig flot køretur med de vildeste udsigter man kan forestille sig, og da det ikke er den mest benyttede hovedvej, havde vi nærmest hele vejen for os selv. Her spottede vi flere gange elge, der stod langs de smukke søer og poserede for os, når vi kom forbi og tog billeder af dem.
OBS! Hvis man vælger at køre denne tur, vil vi anbefale at tanke godt op på både mad, vand og benzin inden, da man virkelig kører ude i ingenting det meste af vejen (den er dog asfalteret – og virkelig smuk!).

10. Arctic Valley – Golfbanen

Vores sidste tip er faktisk et tip, vi fik af nogle lokale i Alaska. Hvis man kører til golfbanen ved Arctic Valley uden for Anchorage, skulle der være god mulighed for at se sorte bjørne. Da det nærmest var det eneste dyr, som vi ikke havde set på turen, af dem vi virkelig drømte om at se, afprøvede vi selv dette tip flere aftener i streg – desværre uden held. Vi vil dog stadig anbefale stedet, da der ifølge de lokale, skulle være virkelig god mulighed for at spotte de sorte bjørne her.

BONUSINFO: I sommermånederne bliver det stort set ikke mørkt i Alaska, hvilket gør, at man har usandsynlig mange timers dagslys, hvor det er muligt at spotte de vilde dyr, så det er bare med at komme af sted! Vi var tit ude og køre rundt helt indtil ved midnatstid for at spotte – det var fantastisk!

Du vil måske også være interesseret i

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *